юродивий

Юродиві Христа ради

Бо підноситься буде впокорений, а хто принижує себе піднесеться.

Євангеліє від Луки

Істинному християнинові не властиво лицемірити і прикидатися, він повинен бути з усіма чесний і відкритий, однак існує особливий рід християнського подвигу, який зовні можна охарактеризувати як удавання і удаване дивацтво. Ім'я цього подвигу «юродство ради Христа».

Спочатку юродство як особливий вид християнського подвигу виник у Візантії в 6-му столітті, проте найбільшу популярність він придбав в Росії, починаючи з 14-го століття.

юродство

юродство Христа ради - духовно-аскетичний подвиг, який полягає у відмові від мирських благ і загальноприйнятих норм життя, прийнятті на себе образу людини, що не має розуму, і смиренному терпінні ганьби, зневаги і тілесних поневірянь.

Ключем до розуміння цього подвигу є фраза зі Святого Письма: «... мудрість світу цього є безумство перед Богом ...» (1 Кор. 3:19).

Юродивий (слав. Дурний, божевільний) - людина, яка взяла на себе подвиг зображення зовнішнього, тобто видимого божевілля з метою досягнення внутрішнього смирення. Христа ради юродиві ставили собі завданням побороти в собі корінь всіх гріхів - гордість. Для цього вони вели незвичайний спосіб життя, іноді представлялися як би позбавленими розуму, викликаючи тим над собою глузування людей. Разом з тим, вони в алегоричній символічній формі викривали зло в світі, як словами, так і діями. Такий подвиг брали на себе юродиві для того, щоб упокорити себе і разом з тим сильніше впливати на людей, так як до звичайної простої проповіді люди ставляться байдуже. Подвиг юродства заради Христа був особливо поширений у нас на Руській землі.

60-е Правило Трульського Собору (692 р) забороняє удаване юродство: «Всіляко (слід) карати тих, хто прикидається біснуватим і навмисне наслідує йому в зіпсованості вдач. Нехай вони будуть піддані тим же строгість і тягот, як якщо б шаленіли по-справжньому. »

Не треба шукати незвичайної людини

Чи був князь Мишкін справжнім юродивим? Як справжнє юродство співвідноситься з душевними недугами, чи можна бути одночасно юродивим і хворим, роз'яснює ієрей Володимир Новицький, лікар-психіатр, клірик храму Святих безсрібників Косми і Даміана в селі Космодем'янської (Москва), керівник служби «Добра справа» для допомоги страждаючим алкоголізмом, наркоманією, психічними захворюваннями:

- Юродство передбачає дуже високий ступінь духовного життя і приймається абсолютно свідомо. Для дотримання цих двох умов щонайменше треба володіти здоровим глуздом і тверезій пам'яті. Згідно святоотеческой аскетиці, прийняти такий подвиг міг людина не просто здоровий психічно і духовно, а й досяг безпристрасності, тобто стану, коли, як казали батьки, «замовкнуть почуття» і людина перестає надходити в залежності від них, а керується в своїй поведінці духовним розумом. І ось цю висоту життя подвижник приховує за юродством, як за ширмою, щоб послужити Богу потай. Щоб уникнути шанування, він одягає на себе маску душевнохворого, приймаючи образи, які допомагають боротися з гордістю і досягати досконалого смирення. Поведінка юродивого за формою часто навмисне, іноді провокаційне, неадекватне. Але така навмисність у нього - маска, під якою - цілісна особистість в максимальної зібраності розуму, волі і почуттів, з дуже чіткою логікою, в повному духовному свідомості. Юродивий завжди знає, що юродствує. Його контролює самосвідомість, або тверезість по святоотєчеським, допомагає йому максимально адекватно оцінювати себе і все навколишнє. Це благодатний стан, в якому присутні не тільки зусилля або здатності людини, але і перетворює і сприяє сила Божа. Тому юродство - не хвороба, а духовний подвиг, прийнятий в результаті власного вибору.

У хворої людини як раз порушено самосвідомість, цілісність особистості, він не здатний - повністю або частково - керувати своїми бажаннями, думками, волею. У нього дисгармонія усього психічного ладу на різних рівнях: на поверхневому, поведінковому, що проявляється в психопатії, більш глибокому емоційному, і ще більш глибокому, коли розбудовується мислення, воля і людина починає заражатися різними маячних ідеями, галлюцініровать, стаючи відкритим і для бісівських сил. Така людина не критичний по відношенню до себе і іншим людям, неадекватно встановлює зв'язки між подіями і людьми.

На відміну від юродивого, який прагне применшити своє «я» (адже це подвиг боротьби з гординею), поставити замість «я» Бога в акті смирення, хворій людині треба ще зцілити своє «я», усвідомити себе як особистість. В силу роз'єднаності сил душі така людина часто позбавлений дуже важливого акту - свідомого волевиявлення, яким керується подвижник, приймаючи на себе подвиг. І тому абсолютно неможливо бути одночасно юродивим і душевнохворим. Це, звичайно, ніяк не применшує душевнохворого в очах Божих, просто важливо пам'ятати, що юродство - винятковий вид подвижництва і далеко не всі до нього покликані і на нього здатні.

Інший випадок - лжеюродство, біснування. Тут критерієм може бути різниця в мотивації і цілі: якщо юродивий бореться з гординею, марнославством - лжеюродівий, найчастіше несвідомо, прагне підживити свою гординю. Тобто тут сам подвиг береться вже заради гордині - з метою матеріальних вигод, або маніпуляції кимось, або задоволення власної владності. Це спосіб привернути до себе увагу людини з істеричним складом психіки.

Окремою категорією в цьому питанні йдуть так звані странненькие, або, як їх часто називають у народі, блаженні, що не має ніякого відношення до блаженних в канонічному сенсі. Ці люди також відрізняються дивиною поведінки, незвичайними висловлюваннями, що привертають увагу. Але це ні в якому разі не юродство в святоотеческом розумінні. Тому що, на відміну від юродивих, «странненькие» - це люди часто органічно пошкоджені. За рахунок зниження інтелекту у них може бути компенсаторно розвинена інтуїція. Будучи віруючими, що живуть смиренно, вони можуть висловлювати якісь цікаві міркування. Але такі «блаженні» нічого свідомо не беруть на себе, вони такі і є, це прояв особливостей їхньої психіки, часто - хвороби. До них найкраще ставитися спокійно, співчутливо, але і з обережністю. Чи не шукати незвичайної людини. Тому що, коли прагнуть до духовного життя, не людину іншого шукають, а Христа.

Чому не можна сказати, що князь Мишкін був юродивий? По-перше, тому, що він був хворим, епілептиком. По-друге, він не брав на себе юродства свідомо, він просто був таким сам по собі: глибоко віруючим, інтуїтивно розвиненим. Але це не було несенням хреста - юродства.

Дуже важко вибудувати схему: ось юродивий, ось кликушах, ось Странненький. Справжні юродиві - це люди духовні. Про духовне можуть судити тільки духовні. Ми не можемо проникнути в таємницю їх внутрішнього світу, ми можемо мати тільки якісь орієнтири, які показують, що це - істина або підробка. Господь відкриває, коли треба, і святість, і лжесвятость, і останні бувають осоромлені. І навпаки: не може сховатися світло, Божа благодать правдива. Наприклад, Ксенія Петербурзька (з житія якої відомо, що вона проходила медичний огляд і була визнана психічно абсолютно здоровою) була і при житті шанована людьми, нехай не відразу, але навіть прості люди помітили, що вона - людина святий. Люблячий, смиренний, службовець Богу і людям, що володіє благодатною силою, чудотворної молитвою. Такі і все юродиві.

Ви можете відзначити цікаві вам фрагменти тексту, які будуть доступні по унікальній посиланням в адресному рядку браузера.

Leave a Comment

− 1 = 3